Απριλίου 01, 2014

Οι 10 εταιρείες που ελέγχουν σχεδόν τα πάντα στην αγορά.

image    Δυστυχώς αυτή είναι η σημερινή εικόνα για όσους νομίζουν το ακριβώς αντίθετο .Και καλά θα μου πείτε και τι έγινε αν ο παγκόσμιος έλεγχος περνά μόνο από τα χέρια 5,10 γιγαντιαίων εταιριών; Τα προβλήματα είναι τεράστια.Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι έχουν διαλύσει σχεδόν όλες τις μικροεταιρίες όπου δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές μπροστά σε αυτά τα μεγαθήρια. Έτσι για αυτόν τον λόγο έχουν 2 επιλογές.

  .Η πρώτη είναι να κλείσουν την επιχείρηση και η δεύτερη να την πουλήσουν σε αυτούς. Δεν υπάρχει η επιλογή την ανάπτυξης γιατί όταν σε δουν να τρως κομμάτι από την πίτα του θα σε κατασπαράξουν όπως κάνει κάθε αρπαχτικό.Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε δέχεσαι ένα έμμεσο εκβιασμό και στο τέλος πάντα υποκύπτεις γιατί νιώθεις αδύναμος να αντιμετωπίσεις το τέρας. Υπάρχουν εταιρίες χρόνια που συνεχίζουν από γενιά σε γενιά και στο τέλος καταλήγουν στο στόμα του λύκου. Το χειρότερο δε, είναι ότι χρησιμοποιούν την επωνυμία της εταιρίας προς ιδίων όφελος παραπλανώντας τον κόσμο .Έτσι οι πελάτες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το ένα προϊόν παράγεται στην χώρα και τα κέρδη μένουν σε αυτήν.
  Δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι λόγω της τεράστιας ζήτησης που έχουν τα προϊόντα ενός ομίλου χρησιμοποιούν σε πολλά από αυτά (τρόφιμα ως επί το πλείστον)  μεταλλαγμένα συστατικά για να μειώσουν το κόστος παρασκευής τους.Δημιουργούν παράλληλα ένα καρτέλ τιμών το οποίο ελέγχεται μόνο από τους ίδιους γιατί κανένα υπουργείο δεν μπορεί τους επιβάλει το κόστος πωλήσεις τους.
   Τέλος σε αρκετές χώρες όπως είναι Ισπανία -Ιταλία και Γαλλία υπάρχει πολύς κόσμος που αγοράζει προϊόντα εγχώρια τα οποία δεν είναι γνωστά αλλά κοστίζουν λιγότερο. Έτσι βοηθούν κατά πολύ την οικονομία της χώρας τους αλλά και τους ντόπιους παραγωγούς.Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την καταπολέμηση του μονοπωλίου.  

Χαραλαμπάτος Διονύσιος
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου