Ιουνίου 30, 2014

Η παγίδα των ανταλλακτικών.

   Όταν περίπου πριν 130 χρόνια ανακαλύπτετε ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας από τον Τόμας Έντισον τα υλικά που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή του ήταν τόσο ανθεκτικά που για την αντικατάσταση του περνούσαν χρόνια.Οι βιομηχανίες κατασκευής λαμπτήρων αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να πουλούν φθηνά ένα προϊόν το οποίο ο τελικός καταναλωτής θα το αντικαθιστούσε μακροπρόθεσμα. Για αυτό τον λόγο αποφάσισαν να το παράγουν με υλικά πιο ευπαθή στον χρόνο. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για να αντιληφθούμε το τι συμβαίνει σήμερα με χιλιάδες άλλα προϊόντα.


   Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δαπανούν πάρα πολλά χρήματα για την κατασκευή νέων μοντέλων πιο ελκυστικών για τους αγοραστές.Πολλές φορές βγάζουν κάποια νέα μοντέλα στην αγορά χωρίς κανένα κέρδος και εξηγώ το γιατί. Το κέρδος το δικό τους το βγάζουν διαφορετικά .Κερδίζουν από τα ανταλλακτικά και από τα σέρβις του οχήματος. Σε ποιόν από εμάς δεν χρειάστηκε να αντικαταστήσει κάποιο καθρέπτη ή φανάρι ή κάτι άλλο. Οι τιμές τους είναι για υπογλώσσια.Σου λέει ο πωλητής ο καθρέπτης σας κύριε θα κοστίσει 200€ και 50€ η τοποθέτηση και εσύ μένεις κάγκελο. Οι τιμές όμως αυτές είναι παράλογες όταν η αγορά ενός μεσαίου αυτοκινήτου κοστίζει 10 χιλιάδες ευρώ πως μπορεί ένας καθρέπτης να κοστίζει 200€ ;. Εκεί κρύβεται η παγίδα των εταιριών που σε κρατά αιχμάλωτο.Σου πουλά ένα προϊόν και μετά σε έχει δέσμιο της. Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό ρισκάροντας την ασφάλεια σου και τελικά πληρώνεις οποιοδήποτε τίμημα.
  Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με αμέτρητα άλλα προϊόντα.Δεν έχετε παρατηρήσει ότι η αγορά ενός εκτυπωτή είναι πάμφθηνη. Βρίσκεις εκτυπωτές με 30€ και μόλις τελειώσουν τα μελάνια για να τα αντικαταστήσεις σου ζητάν 40€ .Δηλαδή είναι προτιμότερο να αγοράσεις νέο εκτυπωτή από να πάρεις μελάνια αλλά κανείς δεν μπαίνει σε αυτήν την διαδικασία. Για τους εκτυπωτές λένε ότι είναι προγραμματισμένοι για να εκτυπώνουν κάποιες χιλιάδες σελίδες και μετά αυτόματα σου βγαίνουν μηνύματα για αντικατάσταση κεφαλών που εκεί να δείτε τιμές.Στη ουσία ο εκτυπωτής δεν παθαίνει τίποτα απλώς είναι κάποια από τα μυστικά των εταιριών για να κερδοσκοπούν.
Μέχρι και τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι υποδιέστερα του παρελθόντος και αντέχουν λίγο.Το άλλο αρνητικό είναι ότι αποσύρουν παλαιά ανταλλακτικά για να σου αχρηστεύουν την συσκευή ή στα πουλάνε πανάκριβα.Για παράδειγμα έχω ένα ψυγείο 8 χρονών το  οποίο δουλεύει άριστα.Μου έσπασαν τα 3 συρτάρια του καταψύκτη τα οποία είναι πλαστικά  .Μετά από ώρες ψαξίματος για την αγορά νέων, η συγκεκριμένη εταιρία που  είπε ότι δεν το κόστος είναι 37 € για κάθε συρτάρι δηλαδή 111€ τα τρία.Ρε καλοί μου  άνθρωποι με 250 € αγοράζω ένα καινούργιο. Mπορεί να είμαι υπερβολικός αλλά εγώ το βλέπω σαν έναν έμμεσο εκβιασμό. Κατανοώ ότι η βιομηχανία χρειάζεται νέες ιδέες αλλά μόνο προς όφελος δικό μας και όχι προς όφελος των δικών τους τσεπών.
    θα πρότεινα σε οποιοδήποτε πριν κάνει μια αγορά να ψάξει καλά, να συγκρίνει με άλλα παρόμοια προϊόντα για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων και θύμα του καταναλωτισμού μας.

Χαραλαμπάτος Διονύσιος     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου