Μαΐου 23, 2014

Η απάτη με τα σπίτια και ο εγκλωβισμός μας .

 
    Η φορολογία  έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα ως υποχρέωση του πολίτη μιας κοινωνίας να καταβάλει προϊόντα ή αντικείμενα αξίας στον άρχοντα που κυβερνούσε.Στην πορεία των χρόνων βέβαια αυτό μετατράπηκε σε χρυσό και αργότερα έως σήμερα σε χρήματα .Τα κρατικά τώρα έσοδα μέσω των φυσικών αλλά και νομικών προσώπων έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τις κρατικές δαπάνες αλλά και να ενισχύσουν και να σταθεροποιήσουν την οικονομία του κράτους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που οι διαχειριστές δεν είναι κατάλληλοι στο να λειτουργούν σωστά τις δικές μας εισφορές; 
     Τα τελευταία χρόνια στις υποτιθέμενες αναπτυγμένες χώρες έχει προσαρμοστεί  το καπιταλιστικό σύστημα που αυτό αποδεικνύεται για τους πολίτες και όχι για το κράτος "καταστροφικό" .Γίνομαι πιο σαφής και μπαίνω στο ζουμί της υπόθεσης . Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα νέο ζευγάρι που ετοιμάζεται να παντρευτεί .Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θελήσει να αγοράσει ένα σπίτι. Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα οπότε αυτό που θα έκανε θα ήταν να καταφύγει στην λύση ενός δανείου. Έχουν και οι δύο δουλειά και  κερδίζουν 2500€ .Τελικά η τράπεζα τους χρηματοδοτεί με ένα δάνειο της τάξεως των 180.000€ με τους τόκους βγαίνει 240.000€το οποίο θα αποπληρωθεί σε 25 χρόνια  με 800€ μηνιαίως. Και εδώ ξεκινάει η απερισκεψία του ανθρώπου  καθώς νομίζει ότι είναι πάντα άτρωτος και αθάνατος.Καταρχάς το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλοι είναι ότι νομίζουμε ότι πάντα θα είμαστε υγιείς και θα έχουμε δουλειά .Δεύτερον ότι είμαστε θύματα της ιδιοκτησίας νομίζοντας ότι θα τα πάρουμε μαζί μας στον άλλον κόσμο.Τρίτον έχουμε την εντύπωση ότι με αυτό το τρόπο επενδύουμε τα χρήματα μας .
   Πάμε λοιπόν με απλά μαθηματικά να σας αποδείξω ότι όλα αυτά είναι μια μεγάλη απάτη .
Ας εικάσουμε ότι έχουμε δουλειά για 25 χρόνια και έτσι καταφέρνουμε να αποπληρώσουμε το σπίτι .
   Ένα σπίτι σημερινής αξίας 180.000€ (μιλάμε για την αξία για την οποία πήραμε το σπίτι και όχι το τελικό ποσό που θα μας τόκισε η τράπεζα και θα ήταν 240.000€) μετά από 25 χρόνια δεν θα αξίζει ούτε σημερινά χρήματα 50.000€. Προσθέτοντας το φόρο του ακινήτου που υπολογίζεται στα 800-1000€ ετησίως και τις δαπάνες για τις φθορές του σπιτιού πιθανόν μια ασφάλεια και κάποια άλλα απρόοπτα θα πληρώνουμε περίπου στα 1000€ επιπλέον για  τα 25 χρόνια αυτά συνολικά 25.000€. Ο φόρος ακινήτου  σίγουρα ετησίως αυξάνεται βάση πληθωρισμού γύρω στο 3% οπότε κάθε χρόνο  σε 25 χρόνια θα είναι ένα έξοδο της τάξεως των   37.515€ ναι καλά διαβάσατε 37.515€ μόνο για τους φόρους ακίνητης περιουσίας. Αν κάναμε το άθροισμα όλων αυτών των αριθμών θα ήταν (240,000€ δάνειο-25.000€φθορές 37,515€ φόρος ακοιν.περιουσίας. Θα πρέπει να πληρώσουμε 302,515€ στα 25 αυτά χρόνια για κάτι που θα χάσει την αξία του κατά 6 φορές. Ναι αλλά θα μου πεις που να ζήσω. 

   Η καλύτερη επιλογή είναι το ενοίκιο.Δεν γλυτώνεις μόνο από τους φόρους αλλά φοροαπαλλάσεται δηλώνοντας ένα έξοδο των 400-500€ μηνιαίως  .Επειδή θα βιαστούν πολλοί να πουν ότι τα χρήματα του ενοικίου πάνε στο κουβά σας αποδεικνύω παρακάτω πως αυτό δεν ισχύει. Ας εικάσουμε πάλι ότι για 25 χρόνια μένουμε στο ενοίκιο,τι το καλύτερο !Aλλάζεις σπίτι και μαζί και η ψυχολογία σου,αν δεν σου αρέσουν οι γείτονες απλώς φεύγεις.αν το σπίτι βγάζει ζημιές τα πληρώνει όλα ο ιδιοκτήτης,δεν πληρώνεις φόρο.Με υπολογισμούς τώρα 500€ ενοίκιο  χ 300μήνες (25 χρόνια) = 150,000€ μείον 30.000€ κέρδος φοροαπαλλαγής .Δεν μπορώ να είμαι 100% στους υπολογισμούς γιατί πολλά από τα δεδομένα αλλάζουν στην πορεία των χρόνων. 
   Συμπέρασμα  είμαι αναγκασμένος να ζω σε ένα σπίτι το οποίο έχω πληρώσει 302.515€ για 25 χρόνια και η αξία πώλησης θα έχει 50,000€ και φανταστείτε ότι θα σας φορολογήσουν ακόμα και για την πώληση οπότε το κέρδος σας μειώνεται κι άλλο.Και η άλλη επιλογή είναι να μείνω στο ενοίκιο στα 25 αυτά χρόνια να έχω πληρώσει 120.000€ και να μου έχουν μείνει τα υπόλοιπα 182.515€ στην τσέπη μου. Απαγκίστρωμα από το κράτος .Όσο περισσότερη σχέση έχουμε με αυτούς τόσο πιο φτωχοί θα είμαστε. Το μόνο που δεν φορολογείται αυτήν την στιγμή είναι ο αέρας που σε λίγο θα βρουν τρόπο για να μας φορολογήσουν ακόμα και για αυτό. Σκεφτείτε ότι ο μεγαλύτερος λόγος που έχουμε άγχος είναι για να πληρώσουμε λογαριασμούς. Μια καλή λύση θα ήταν να απεξαρτoποιηθούμε από κάθε μορφής ιδιοκτησίας .Υπάρχουν λύσεις για όλα.Σε ένα από τα επόμενα άρθρα μου θα αναφερθώ στους τρόπους της επίτευξης της απαγκίστρωσης από την ύλη.

Χαραλαμπάτος Διονύσιος.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου