Μαΐου 29, 2014

Τρόποι για να ζω πραγματικά ελεύθερα.

   Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα για το πώς όλοι είμαστε εξαπατημένοι στην ιδέα της απόκτησης μιας ιδιόκτητης κατοικίας. Συνεχίζοντας πάνω σε αυτή την αναφορά θα ήθελα να προσθέσω κάποιες επιπλέον μεθόδους αποδέσμευσης και ελευθέρωσης από την ύλη. Θέλω να επισημάνω ότι η αποδέσμευση της ύλης πραγματικά σε βοηθάει να ζήσεις καλύτερα χωρίς όμως να στερείσαι κάτι από τις επιθυμίες μου. Θα πρέπει λοιπόν να εξετάζουμε κάθε φορά την πραγματική ανάγκη για την απόκτηση κάποιου αντικειμένου.Είτε αυτό είναι ένα σπίτι είτε ένα εξοχικό είτε ένα αυτοκίνητο είτε μια μηχανή είτε ένα σκάφος είτε ότι εμείς θέλουμε.

    Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο και ας δούμε τους λόγους που θέλουμε να το αγοράσουμε. Σίγουρα κάθε ένας από εμάς έχει και έναν διαφορετικό λόγο. Άλλος θα πει ότι εγώ το θέλω για να μετακινούμε στην δουλειά μου, άλλος ότι θέλω να κάνω εκδρομές, άλλος ότι πρέπει να μετακινώ την οικογένεια μου,άλλος ότι νοιώθω σημαντικός οδηγώντας ένα αυτοκίνητο πολυτελείας και τραβάω τα βλέμματα. Όλοι μας έχουμε κάποιον λόγο διαφορετικό για να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο.Σκεπτόμαστε λοιπόν πώς θα το αποκτήσουμε χωρίς να βλέπουμε τις παγίδες που κρύβονται από πίσω. Η πρώτη παγίδα είναι ότι θα πρέπει να επενδύσουμε ένα σημαντικό ποσό για την απόκτησή του.Μια άλλη παγίδα είναι ότι θα πρέπει να συντηρούμε το αυτοκίνητο (σέρβις,βενζίνη,φθορές,ασφάλεια,τέλη). Η ερώτηση είναι η εξής: πόσο μου κοστίζει τελικά όλο αυτό;    Δηλαδή η άνεση του να βάζεις εμπρός την μηχανή του οχήματος και να σε πηγαίνει όπου επιθυμείς.Με έναν πρόχειρο υπολογισμό βγαίνει:Κόστος μεσαίου αυτ/του 15.000€ -- ετήσιο σέρβις 500€ -- βενζίνη(50€ εβδομάδα) ετησίως 2400€ -- φθορές 500€ ετησίως ασφάλεια 350€ --  τέλη 150€ . Όλο αυτό σου κοστίζει 3900€ μείον το κόστος του αυτοκινήτου.Και το κερασάκι να αναφέρω δηλαδή το τεκμήριο που μας πιάνει για την ιδιοκτησία. Αν υποθέσουμε τώρα ότι κερδίζουμε 1000€ μηνιαίως είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε για 4 μήνες μόνο για τα έξοδα του μεταλλικού κουτιού με τις 4 ρόδες.Ε ναι καλά και πως θα πάω στην δουλειά μου,πως θα πάω την εκδρομή μου πως πως πως;
   Καταλήγουμε να είμαστε αιχμάλωτοι του αυτοκινήτου και  αντί να μας εξυπηρετεί το εξυπηρετούμε. Αυτό πραγματικά επιδιώκει  μια "μοντέρνα" κοινωνία στο να σου βάζει αυτές τις παγίδες.Βλέπεις τις απίστευτες διαφημίσεις με την υπερ-χαρούμενη οικογένεια να ξυπνάει και να παίρνει το πρωινό της, τον πετυχημένο άνδρα να φοράει το αστραφτερό κοστούμι του και μπαίνει στο πεντακάθαρο αυτοκίνητο του γεμάτος ευτυχία.Αυτά μην ξεχνάτε ότι θέλουν να μας δημιουργήσουν λάθος πρότυπα και να μας κατευθύνουν σε μια αιώνια σκλαβιά. Δούλευε εσύ τώρα σαν το σκυλί για να έχεις το αμάξι και άμα σηκώνεσαι το πρωί με την οικογένεια σου μέσα στο χαμόγελο στείλε μου μια φωτογραφία.Πάμε τώρα στις λύσεις.    Για να πας στην δουλεία σου να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Με μία κάρτα των 30€ μηνιαίως είσαι μια χαρά.Θα μου πεις ταλαιπωρία στοιβαγμένος σε ένα λεωφορείο.Θα σκέπτεσαι την οικονομία που θα κάνεις και με τα λεφτά αυτά θα κανονίζεις τις διακοπές σου,έτσι θα ξεχνιέσαι ευχάριστα.Αν θες να πας ένα τριήμερο κάπου μπορείς να ενοικιάσεις αυτοκίνητο ειδικά τώρα είναι πολύ οικονομικό.Μοιράσου τα έξοδα τις βενζίνης με έναν συνάδελφο για να πάτε στην δουλεία σας.Για μια βραδινή έξοδο ή κάτι έκτακτο μπορούμε να πάρουμε ένα ταξί. Κατά τον ίδιο τρόπο και για τις διακοπές έξοδα εξ διαιρετού. Σίγουρα όλα τα παραπάνω δεν θα μας κοστίσουν 4000€ ετησίως  Υπάρχουν πολλές λύσεις για να εξοικονομείς χρήματα και να μην γίνεσαι γρανάζι του συστήματος απλώς κοιτάζοντας την άνεση μας δεν το αντιλαμβανόμαστε.Αλλά για ποια βολή μιλάμε όταν αυτό σου κοστίζει 640 εργατοώρες; Το κράτος θέλει να μας αφαιμάξει με τους φόρους του. Όσο λιγότερη σχέση έχουμε με αυτούς τόσο κερδίζουμε. Το αυτοκίνητο ήταν ένα παράδειγμα, γιατί αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε που προανέφερα στην εισαγωγή του άρθρου. Σκέψου και πράξε έξυπνα και θα νοιώσεις ειλικρινά ελεύθερος .

Χαραλαμπάτος Διονύσιος        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου